A kitelepítés 70. évfordulójának emlékműve

A csehszlovákiai magyarok második világháború utáni kitelepítésére emlékeztek Tallóson. A megemlékezés 2017. október 14-én a helyi római katolikus templomban tartott szentmisével kezdődött. Túri Török Tibor a kitelepítések áldozatainak emléket állító alkotásának leleplezését követően a kultúrházban került sor a helyi alapiskola diákjainak előadására.
Az emléknap alkalmából került bemutatásra Gágyor József, „Még a lélek is reszket az emberben” című új helytörténeti kötete.

Az 1947-es év eseményei a történelem örök szégyenfoltjai. Az elhurcoltak emlékét a község központjában kopjafa és márvány emlékmű is őrzi.
• Deportálás Csehországba: 50 család, 199 személy, ebből 108 gyermek.
• A deportálással egyidejűleg belső telepítések is történtek. Bytča környékéről kb. 8 szlovák családot, 42 személyt költöztettek Tallósra.
• Kitelepítés Magyarországra: 58 család, 216 személy, ebből 116 gyermek.
• Magyarországról Tallósra települt szlovákok (Tótkomlósról és környékéről): 151 személy (kb. 45 család).

TelepülésTallós [Tomášikovo]
Pontos helyszín, címA COOP Jednota Supermarket melletti parkban