A Két világháború hősi halottainak emlékműve

A másik, a Két világháború hősi halottainak emlékműve bent a faluban, a kastélykertben található. Egy háromlépcsős talapzaton helyezték el, s ez is két részből áll. Az alsó, négyzet alakú műkő rész alacsonyabb, a felső obeliszk alakzat magasabb. Az utóbbin egy fekete márványtáblán ez a kétnyelvű szöveg olvasható: „Az I. és a II. világháborúban / elesett katonák emlékére”.  Lent két fekete márványtábla, az egyikben az 1914-1918-ban elesett lukanényei katonák neve, /…/ másik táblán a II. világháború 21 nényei hősi halottjának a neve betűrendben…

Pontos helyszín, címA főút mentén a Luka és Blaskovics kastély között található parkban áll.
Készíttető neveLukanényei önkormányzata
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratNa pamiatku padrum vojakom / v I a II. svetovej vojne. / Az I. es a II. világháborúban/ elesett katonák emlékére. // (bal oldali táblán) CELENG JOZSEF / FEKETE BÉLA / FONODI ANDRÁS / HAJNÁR FERENC / HÁCSIK JÁNOS / HíVES BÉLA / HíVES JÓZSEF kat / MISKEI ISTVÁN / NEMCSOK JOZSEF / PÁSZTOR ANTAL / PETROVICS BÉLA / PETROVICS VINCE / TÓTH JÁNOS / TÓTH PESTA József / TÓTH MIHÁLY / TÓTH PÁL / VARGA MIHÁLY / ZATYKO PÁL / BABKA JÁNOS // (jobb oldali táblán) BAKOS ISTVÁN / BATTA JOZSEF / BOLBOK GYÖRYG / CVENGEL ISTVÁN / CSERNIK MIHÁLY / GYÖRGY JÓZSEF / GYÖRGY PÁL / HíVES ISTVÁN mateka / HíVES ISTVÁN miskei / HLAVÁCS VINCE / HÚSTYAVA JÁNOS / IVANICS ISTVÁN / MISKEI PÁL / NÉMETH BÉLA ifj. / OCSKO JÁNOS / SZABO BÉLA / SZABO JÓZSEF / SLIACKY MARTIN / SLUKA JÁN / TOMASíK PÁL / TÓTH JÓZSEF matyis / TÖRÖK ISTVÁN / TÖRÖK LÁSZLÓ
Gondozását felügyeliLukanényei önkormányzata
ForrásinformációkCsáky Károly: Fejezetek a Lukanényei (Házasnényei) Egyházközség múltjából és jelenéből, Lukanénye, 2014, 113. * Varga Emese, Ipolynyék, 2016.