A Hrivnyák és Nagy család síremléke (Balogvölgy)

A Rivnyák azaz Hrivnyák és Nagy család közös emlékkel megjelölt három egymás mellett lévő sírban nyugszik a nemesradnóti temetőben: Rivnyák János (elhunyt 1951-ben), Rivnyák Jánosné született Tomory Eszter (elhunyt 1965-ben).
Rajtuk kívül itt nyugszik: Nagy Sándor gépész, felesége Nagy Sándorné sz. Rivnyák Malvin és fia ifj. Nagy Sándor.
Rivnyák Jánosné született Tomory Eszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gáva községben, férje Rivnyák János Tolcsván született. Házasságkötésük után kerülnek Nemesradnótra, ahol a gőzmalmot üzemeltetik, előbb együtt, később Rivnyákné egyedül.
1912. március 31-én Rivnyák Jánosné Tomory Eszter Besztercebányán a kazánfűtő és gépkezelői vizsgálóbizottság előtt sikeres gépkezelői vizsgáról tesz tanúbizonyságot, s így válik az első sikeres nővé Magyarországon, aki ilyen képesítést szerez.
Rivnyák János részt vesz az első világháborúban, ahol hadifogságba esik, s hosszabb időt tölt Oroszországban.
Bánrévén, 1917. március 12-én a gömöri molnárok gyűlésén alapítják meg a Gömöri Molnárszövetséget Rimaszombati székhellyel. Választmányi tagok közé a feledi járásból többek között Rivnyák Jánosné Tomory Esztert is beválasztják.
1925. február 18-án házasságkötésre kerül sor a nemesradnóti református templomban: a Rivnyák család két leánya: Rivnyák Malvin Nagy Sándor gépész rakottyási lakosnak, illetve Rivnyák Irén Nagy Dezső kerékgyártó rakottyási lakosnak esküszik örök hűséget.
Nagy Sándor gépész szorgalmas munkájával, szakmai rátermettségével kivívja az egész falu elismerését. Hosszú éveken keresztül teljesít szolgálatot cséplőgépével a falu gazdái számára.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címközségi temető középső része
FeliratItt nyugszik / a / Nagy és a / Hrivnyák család / Béke poraikra
Gondozását felügyeliBoros Éva, Rakottyás
Forrásinformációkid. Pósa Dénes elbeszélése, Boros Éva (Rakottyás) elbeszélése, a nemesradnóti református egyház anyakönyve Pósa Dénes gondnok közreadásában
nemesradnot-hrivnyak-csalad-sirja (2)
nemesradnot-hrivnyak-csalad-sirja (3)