A hontfüzesgyarmati református templom

A  XVI. század második felében a reformáció térhódítása következtében a falu lakossága is áttért az új hitre. Az első időkben a reformátusok az 1423-42 között épült templomot használták, azonban azt  1711-ben elkobozták tőlük és  a Türelmi Rendelet (1781) után sem kaphatták vissza. Ezért legelső gondjuk a templomépítés volt. Engedélyt nyerve 1781 és 1784 között felépítették templomukat klasszicista stílusban – 1900-ban lényegesen átalakítják és felújítják-, majd az 1793-as esztendőben a tornyot is elkezdték építeni. A templom szószéke barokk-klasszicista munka a templomépítés korából, az úraszala 1868-ban készült vörösmárványból.

TelepülésHontfüzesgyarmat, Füzesgyarmat [Hontianska Vrbica]
Pontos helyszín, címHontfüzesgyarmat hsz. 248 (Hontianska Vrbica 248)