A holocaust losonci áldozatainak emlékműve

A losonci zsidó közösség ősei a 19. század elején telepedtek le az akkor még önálló Losonc-Tugár mezővárosban, melynek református földesura szilasi és pilisi id. Szilassy József ezt nem csupán engedélyezte, de támogatta is. Az ő emlékét a hitközség márványtáblával örökítette meg az 1909-ben épült neoklasszicista halottasház homlokzatán.  A 20. század elején Losonc jelentős számú zsidó lakossága magyar identitású volt, és jelentős mértékben hozzájárult a város fejlődéséhez. 1925-ben monumentális zsinagógát építettek, számuk ekkor már meghaladta a kétezret. 1944 májusában gettóba zárták a zsidó lakosságot, júniusban pedig Auschwitzba deportálták őket. Az  ismert áldozatok száma 1225. Az ő emléküket örökítették meg azon kevesek, akik túlélték a holocaustot. A zsidó temető halottasháza mellett létesített emlékmű  egy kőből készült, álló fáklyaszerű oszlop, rajta domborított Dávid-csillag és az 1939-1945-ös évszámok. A hozzá csatlakozó téglalap alakú tömbbe helyezett márványtáblán szlovák-magyar-héber nyelvű felirat emlékeztet a mártírokra.
Évente, májusban a hitközség és a város megemlékezést tart az emlékmű előtt.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi