A gyermek Jézust tartó Mária

Dunaszerdahely legrégibb köztéri szobrát 1713-ban állíttatta – édesanyjuk végakaratának megfelelően – a három Pókateleki Kondé testvér: Ádám, György és Ferenc. Az eredetileg a Komárom felé vezető országúttal szemben, talapzaton és oszlopon álló, a gyermek Jézust az ölében tartó Szűzanya szobrának szükséges restaurálására a három Kondé testvér hagyott (már 1713-ban) pénzösszeget. Később a Kondé család, majd az egyházközség és a város gondozta a szakrális emléket, amely sokáig sértetlenül vészelte át az évszázadokat, mígnem valaki(k) az 1990-es évek végén ledöntötte az akkorra már a város terjeszkedése által körbeépített, a malom előtti háromszögben álló szobrot.
Maga a Mária szobor a kis Jézussal eltűnt, a széttört oszlop és a talapzat pedig a Sárga kastély udvarán várja jobb sorsát.

Készíttető nevePókateleki Kondé Ádám, Ferenc és György
Felirat„. IHS . / Ex voto fieri / curarunt Per: / illustresac Grosi / Domini Adam: / us Franciscus / et Georgius Konde / De Poka Tellek / ANO 1713”, és „SanCta Maria / AvDi rraCes / genis tVa / Spesmea Prima / Deus spesa Cterau / Ima Maria Ista / Mihi stabit sini / niprima cadit”.
Mettől meddig volt használatban1713-1998 (?)
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.