A gallyasi román kori romtemplom

Vágújhelytől északnyugatra található a Fehér-Kárpátok részét képező Bosáci völgy bejáratánál, mintegy hallgatag őrzőjeként áll egy dombon a gallyasi megerősített román kori templom.
A lakosságnak viszonylagos védelmet biztosítva, a pusztító ellenséges támadások elől a Vág folyó völgyét különböző pontokon várerődítmény-rendszerek védték. A gallyasi templom környéke a erődrendszer gyenge pontja volt, ezért építettek a templom körül egy tornyokkal és lőrésekkel ellátott kőfal-erődítményt. Szorult helyzetben a templom a legközelebbi környék lakói számára ideiglenes menedékhelyként is szolgált.
A templomról az első írásos emlék egy 1299-ből való dokumentumból származik, amelyben Csák Máté e uradalmának királyi csapatok által történt elfoglalásáról van szó. A templomot később gótikus és reneszánsz stílusban alakították át. 1810-ben az egyház az épület rossz állapota miatt beszüntette használatát, és sorsára hagyták.
A huszadik század hatvanas éveiben részben felújították és konzerválták a falakat. Időnként a templomban miséket és esküvőket is tartanak.
A templomnak helyet adó dombról szép kilátás nyílik a Vág folyó völgyére és Beckó valamint Trencsén várára.

TelepülésGallyas [Haluzice]
Pontos helyszín, címGallyas - Haluzice