A deáki temető nagykeresztje

Jarotta György plébános jegyezte fel: „a Kálvária fundatiójához tartozott a temetőben fölállított vörös márvány kereszt, amit annak pénzéből kell ha megromland ezt is kijavítani, a’mint ez Liszi András ad. 20 januárii 1807-ben költ Testamentumának 5-ik számából nyilvánságos szavakkal foglaltatik”. A kőkereszt előlapján a következő olvasható: „Christo Patienti purae Sevitrici Maerenti Poruenront Andreas Liszi Eva Tothia pari Uto Parigue prietate anno 1798.” A kőjelnél minden évben halottak napján a szülőfalujuktól távol elhunyt deákiakra emlékeznek, és „a hívek buzgóságából” gyertyát gyújtanak.

Kategóriaszakrális kisemlék / temetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésDeáki [Diakovce]
Pontos helyszín, címA település temetőjében
Készíttető neveLiszi András és Tóth Éva
Készítés céljának ismert okatemetői nagykereszt
Felirat„Christo Patienti purae Sevitrici Maerenti Poruenront Andreas Liszi Eva Tothia pari Uto Parigue prietate anno 1798.”
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyház
ForrásinformációkMolnár Imre: Deáki