A bősi Antiochiai Szent Margit-templom

A 14. század második harmadában már bizonyosan állt Bős (egykori) temploma.
„Voltak valaha ennek a templomnak dicső és kiváló kegyurai, elsősorban bizonyos Margit, aki előkelő vérből származott. Ő emelte egykori romjaiból (a templomot), újjáépíttette és miután az idők viszontagságai következtében a hosszan tartó elhagyatottság folytán nem volt meg többé, hogy melyik szentnek a tiszteletére épült, saját védőszentje, Szent Margit szűz és vértanúnak ajánlotta és szenteltette” – írja Huszár János plébános (1885–1902), krónikaíró az egykori anyakönyvi bejegyzésekre és vizitációkra alapozott historia domusban.
1648-ban „Petczl Orsolya méltóságos asszony, Amade Bernát méltóságos úr, Magyarország helyettes nádorának özvegye restauráltatta másodszor ezt a templomot és épitette hozzá a tornyot.”
1670-ben a kegyúr, az Amadé család restauráltatta. 1750-ben „(a plébánia) kerítéssel ellátott ház, teljes egészében javításra szorul, ez éppen úgy, mint a tanítói ház.” Az 1770-es években Várkonyi Amadé Tádé gróf a templomot barokk stílusban teljesen átépítetteti. Ekkor készül el többek között a barokk-klasszicista Szűz Mária-mellékoltár, a későbarokk főoltár architektonikus kerete, valamint Nepomuki Szent János útmenti szobra is.
1780-as években újjáépül a templom főhajója és a torony is.
Az 1866-os tűzben leég a templom zsindelyes tetőzete, ezért is az „1884. évben a templom egészen renováltatott”, illetve  neobarokk kápolnával és sekrestyével bővítették.
1903-ban új orgona kerül a templomba, amelynek építője a pozsonyi orgonagyáros, Mozsny Vincze. Az orgonát főt. Glöckl Ignác alesperes, dercsikai plébános benediktálja. Rá egy évire teljesen renoválják a templom tornyát, a szentélyt, a sekrestyét és az oratóriumot.
Ekkor készül el az érsekújvári Székházy Teodor három freskója: a Szűz Mária megkoronázását, a Golgotát (Munkácsy Mihály művének másolatát) és a diadalíven látható Jézus a gyermekek között címűt ábrázoló. A felújított templom megáldását Vázsonyi József dunaszerdahelyi alesperes végzi, fényes egyházi segédlettel. Az ünnepségen jelen van a kegyúr, gróf Üchtritz Amade Emil nejével és fiúkkal.
1929-ben helyére kerül a templom főoltárán az Antiochiai Szent Margitot ábrázoló festmény, amely Michal Fay nyitrai festőművész munkája.
1965–66-bn a templom belső terét felújítják, s az 1970-es években Bős szakrális kisemlékeit addigi helyükről a templom köré csoportosítják.
1989-ben befejezik a templom új, külső vakolását, a tetőfedését és a toronysisak rézzel való beborítását, majd az 1990–2000-es évek elején a templom belső terét, majd orgonáját is felújítják.

Kategóriaépület, építmény / történelmi
TelepülésBős [Gabčíkovo]
Pontos helyszín, címA Duna és a Templom utca kereszteződésében
Készítés időpontja14. század eleje
Készíttető neveismeretlen, majd az Amade család
Készítés céljának ismert okaszakrális, istentiszteleti hely
FeliratAEDES SACRA HONORI S MARGARITE VIRGINIS ET MARTYRIS ERECTA AB ALMO D COMITE THADAEO AMADE DE VÁRKONY (E szent épület szent Margit szűz és vértanú tiszteletére kegyes Várkonyi Amade Tádé gróf úr által emeltetett)
Gondozását felügyeliBős önkormányzata, Bősi Katolikus Egyházközség
ForrásinformációkNagy Attila helytörténész