A 2. világháború áldozatainak emlékműve

Nagyfödémes község lakossága a helyi temetőben emléktáblán őrzi a 2. világháborúban elesett hősök neveit. A háború frontjain hősi halált halt nagyfödémesi férfiak nevei mellett az utóvéd harcokban hősi halált halt hat magyar honvédek, valamint a zsidó származású koncentrációs táborok valamelyikében meghalt nagyfödémesi lakosok nevei is szerepelnek. Az emléktábla felállítását, amely a halottasház előtti téren látható, Nágel Ede, polgármester szorgalmazta. Az emlékmű ünnepélyes felavatására 1994. szeptember 14-én került sor.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
Készítés időpontja1994. 9. 14.
Készíttető neveNágel Ede, polgármester szorgalmazására
LétrehozóCséfalvay Kázmér, köfaragó
FeliratTALÁN EGY DAL / FOSZLÁNYA MÉG FELIDÉZ: / VISSZA – CSENDÍTI / KEDVES RANGOTOK S ARCAITOK: / EMLÉKEZÉS ÉS FÁJDALOM / A TÖBBI TITOK. // NAGYFÖDÉMESEN / 1945-BEN ELESETT MAGYAR KATONÁK NÉVSORA / BABOCSAI JÁNOS / CSEPREGHY ISTVÁN / CSIKI LAJOS / HORVÁTH GYÖRGY / KOCSIS LAJOS / VADI LAJOS // ÉS A II. VILÁGHÁBORÚ / NAGYFÖDÉMESI / ÁLDOZATAI // AJPEK DEZSŐ / AJPEK GYULA / AMBLÁCZKI GYULA / BENEDEK FERENCZ / BURIÁN DÉNES / CSEMEZ FERDINAND / ECKSTEIN KLÁRA / ECKSTEIN RUŽENA SZÜL. WEIS / GOMBAI KÁROLY / HAJAŠ ĽUDOVÍT / HOLÍK JÓZSEF / HORONY FERENCZ / HORONY ISTVÁN / JUHÁSZ BOLDIZSÁR / KÁLMÁN GYULA / KÁLMÁN MIHÁLY / KATONA ISTVÁN / KOVÁCS ISTVÁN / KOVÁCS SÁNDOR / KRAMER KÁROLY / KRIZSÁN FRIGYES / KUBICA MICHAL / LAUFER ABRAHÁM / LAUFER ERNESTÍNA SZÜL. POUGER / LAUFER EUGEN / LAUFER SERENA / LELKES IMRE / LIPTÁK GERGELY / LOVÁSZ LÁSZLÓ / LUKÁCS JENŐ / MANCZAL FERENCZ / MANCZAL FERENCZ / MÁRIS FERENCZ / MATLAHA GUSZTÁV / MESTYÁNEK ANTAL / MEZEI GYULA / MIKISZKA JÁNOS / NÉMETH GYULA / ÖTVÖS GÁSPÁR / ÖTVÖS JÁNOS / PAUER JÁNOS / PÖTTÖNY JÓZSEF / PUDMERICKY JÁNOS / RADVÁNYI JENŐ / REICHENBERG IGNÁC / REICHENBERG LENKA / REICHENBERG MAGDALÉNA / REICHENBERG MARGITA / REICHENBERG MATILDA / REICHENBERG ROBERT / REICHENBERG SAMUEL / REICHENBERG STEFÁNIA SZÜL. WEIS / SEBÖK FERENCZ / SEBÖK GÉZA / SEBÖK JÁNOS / SCHWARCZ IZABELLA SZÜL. LAUFER / SOMOGYI REZSŐ / STEINHAUSZER JÁNOS / STERN ARNOLD / STERN EDIT / STERN IRMA / STERN MAXIMILIÁN / SZABÓ FLÓRIÁN / SZABÓ JÁNOS / SZABÓ MIHÁLY / SZLOBODA LAJOS / TAKÁCS MIHÁLY / TORNYAI KÁROLY / VARGA ERNÖ / VÖRÖS JÁNOS / STERN LAJOS
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkNagyfödémes, 2010, Szerkesztette: Danter Izabella, 151. oldal *** https://www.ulany.sk/?page=pamiatkadetail&id=26&lang=hu
nagyfodemes-2-vilaghaborus-emlekmu (2)
nagyfodemes-2-vilaghaborus-emlekmu (3)