1. világháborús emlékmű Alsószecsén

A huszadik század elején még szinte színmagyar település lakosai közül – az I. világháborús emlékművön feltüntetett nevek szerint – 19-en adták életüket magyar hazájukért.
A második nagy háborút követően Alsószecse magyar lakosságának több mint a felét (56 családot) áttelepítették Magyarországra. 2011-ben 417 lakosából 38 vallotta magát magyarnak.

TelepülésAlsószecse [Dolná Seč]
Pontos helyszín, címa református templommal szemben
Készíttető neveAlsószecse közönsége
LétrehozóHORN BESZTERCE B.
FeliratHŐS FIAINK! / FÁJÓ SZIVVEL, BÚS KÖNNYYEKKEL / EMLÉKEZÜNK FELŐLETEK / S HA NEM LESZÜNK .... E FÉNYES KŐ / MEGŐRZI NEVETEK. / CSEKEI ANDRÁS / CSEKEI LAJOS / GUTRAI ISTVÁN / KEMÉNY ISTVÁN, / KÚCS SÁNDOR BIRÓ FIA / PÓLYA LÁSZLÓ / GÁL GYULA / KEMÉNY SÁNDOR ID. / KÁLNAI ZSIGMOND / KÚCS SÁNDOR / KEMÉNY GYULA / ZSIDÓ LAJOS / KEMÉNY SÁNDOR IFJ. / HAJZER LAJOS / KÁLNAI GYULA / ZSIDÓ JÁNOS / KÁLNAI KÁROLY / CSEKEI ÁRPÁD / KEGYELETTEL EMELTE / ALSÓSZECSE KÖZÖNSÉGE / 1935.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkPopély Árpád: A lakosságcsere és etnikai következményei a Lévai járás területén *** http://hunhir.info/hirek/felvidek/2019/04/12/Mennyit-honnan-es-hova-telepitettek-a-felvideki-magyarokat/ *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Als%C3%B3szecse
alsoszecse-1-vilaghaborus-emlek (2)
alsoszecse-1-vilaghaborus-emlek (3)